Sunnuntai aamun koittaessa tehtiin riskit eväät, vietiin Frida mummolaan hoitoon ja suihkautettiin körö-golfilla Nivalaan. Paikallinen poppoo oli järjestäny mukavat kokeet ja lupsakan ilmapiirin, eikä kelitkään ollu hullummat näin ohjaajan kannalta.

Ensimmäisiä koiria seuratessa huomasin kokeen olevan suoritettavissa, joskin jokaisessa tehtävässä oli pieni kompastumisen paikka. Koe alkoi A-P:n kävellessä koirakkoa vastaan, normaalien kättelyjen jälkeen lähdettiin seurauttamaan koiraa koepaikkaa kohti, jolloin tuli laukaus ohjaukselle. Siirtyminen rantaan, koira veteen ja yli-uitolla joen vastarannalle(matka n.25m) taville, joka oli sijoitettu parin metrin päähän rannasta maalle. Ongelmana oli virtaava vesi, joka painoi koiraa vasemmalle ohjaajasta katsottuna. Toisaalta koiran noustessa vastarannalle, oli se tuulen alapuolella ja tuulesta riippuen vainu "kärsässä". Ohjauksen jälkeen siirryttiin joen penkkaa vasemmalle 15 metriä, josta tuli kakkos markkeeraus. Ensimmäinen pudotus oli kohtisuoraan vastarannalla ja maalla, toinen 20m vasemmalla ja veteen. Koirat nouti järkiään veteen pudonneen ensin, sitten tuli kokeen pahin koettelemus kun koira lähti noutamaan maallepudonnutta. Selvä kuva pudotuksesta mielessään saapui urhea soturi vastarannalle mutta virta olikin kuljettanut sitä n.10 metriä vasemmalle, koiran olettaessa nousevansa pudotuspaikan kohdalta. Kuti sai tuulelta apuja tässä kohtaa mutta niille kelle tuuli ei ollut suotuisa, muuttui markkeeraus hauksi. Tämän jälkeen oli vuorossa hakuruutu, jota vaikeutti lähetyspaikalta 10 metrin päässä sijainnut, kaksi metriä leveä vesioja, minkä takana riistat pötkötteli, lukuunottamatta yhtä fasaania. Kutilla meni hyvin (poislukien seuraaminen ja kutimainen haahuilu). Tuloksena AVO1 ensimmäisestä kyseisen luokan startista. Hyvää tuuria tarvittiin ja sitä meille myös suotiin.

Kutin koeselostus:

Haku: Tyhjentää haun erittäin tehokkaasti.

Ohjattavuus: Selvittää ohjauksen melko helposti.

Paikallistamiskyky: Näkee hyvin molemmat heitot, selvittää tehtävän.

Riistan käsittely: Hyvä.

Muut ominaisuudet: RL:tarkkaavainen.

Yleisvaikutelma: Erittäin tehokkaalla tavalla työskentelevä koira joka selvittää kokeen eri osa-alueet moitteetta. Koiraa ohjataan tyylikkäällä tavalla.

Kiitos Nivalan noutajille ja muille osallistujille!

T.Kuti ja Tapsa